Pages

Monday, 1 April 2013

Apa Sudah Jadi Kepada Proffesor Seorang Ni???


Prof. Emeritus Dato Dr. Abdul Latiff  ialah seorang yang menyandang jawatan sebagai PENSYARAH di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), dia sangat istimewa dan sohor dikalangan pelajar-pelajar beliau dan dia dianggap sangat 'istimewa' bagi aku sebab aku tengok muka Prof ni bersepah di laman sosial kerana didakwa bersifat kritikal terhadap kerajaan:

Screen Shot untuk korang sampaikan 'Salam Perkenalan' pada Prof ini
Beliau dikatakan telah menghasut pelajar-pelajarnya supaya tidak cenderung kepada kerajaan. Ini maknanya beliau adalah PRO-PEMBANGKANG. Memang tak dinafikan bahawa ini adalah hak beliau, TETAPI beliau salah kerana telah menggunakan pengaruh yang beliau ada kearah yang agak terpesong jalannya. Adakah beliau sedar bahawa gaji beribu-ribu yang beliau nikmati setiap bulan itu milik Kerajaan? Adakah beliau sedar bahawa kemewahan yang beliau miliki sekarang itu hasil dari kerajaan? Adakah beliau sedar bahawa anaknya membesar itu hasil dari kerajaan?

Beliau telah menggunakan laman sosial beliau untuk menghasut dan menggunakan kuasanya supaya dapat menarik golongan pelajar menyokong pembangkang. Anda nak jadi Ahli Politik Atau Pensyarah?




Gerak kerja 'kempen halus' ini pula bukan melalui ceramah-ceramah di pentas parti politik tertentu. Sebaliknya golongan ini hanya menggunakan platform media sosial bagi mempengaruhi para pengikut atau pelajar di bawah jagaannya.

Inilah yang dilakukan oleh Prof. Emeritus Dato Dr. Abdul Latiff di laman facebook miliknya, berdasarkan kiriman emel yang dihantar oleh mahasiswa UKM sendiri menyatakan hampir setiap hari Prof. Dr. Abdul Latiff bersikap kritikal terhadap apa jua cadangan dan keputusan yang diambil oleh -kerajaan malah ia juga sinis menyindir pemimpin kerajaan seperti PM. 


Sebuah laman blog hari ini mendakwa Prof. Emeritus Abdul Latiff Mohamad dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) merupakan seorang individu yang bersikap kritikal terhadap kerajaan dan ia boleh dilihat menerusi facebook milik professor terbabit.

Artikel yang ditulis berdasarkan maklumat kiriman email dari seorang penuntut di UKM itu mendakwa, Prof. Dr. Latiff sering melemparkan komen-komen yang sinis menyerang kerajaan dan ia dilihat boleh membentuk persepsi buruk terhadap kerajaan di kalangan mahasiswa.

Berdasarkan pemerhatian Mymahasiswa menerusi laman facebook milik Prof. Emeritus Dato Dr. Abdul Latiff Mohamad memang benar terdapat komen-komen yang mempertikaikan setiap cadangan dan pengumuman yang dibuat oleh pihak kerajaan.

Blog tersebut mendakwa, pendedahan yang dilakukan oleh beliau adalah satu tindakan yang adil, sebagai tindak balas terhadap perbuatan professor tersebut kerana melalui status dan komen yang disiarkan oleh seorang professor ia boleh menimbulkan persepsi yang tidak benar terhadap kerajaan di kalangan mahasiswa.

Anda semua tengok la sendiri betapa seronoknya beliau membangkang dari longkang:





WHAT SHOULD WE DO TO HIM?

Selanjutnya di SINI

0 comments:

Post a Comment

Share

Blog Archive

PING BUSUK !

Ping Je

Labels