Pages

Tuesday, 6 August 2013

KES SONGLAP WANG PERUNTUKAN JENTERA SIBER KELANTAN DIDEDAHKAN.

Kali ini, saya dan beberapa orang blogger lain iaitu Gelombang Kick , Tentera Maya , Tukar-Kelate dan Kelate Today  mendapat kata sepakat untuk mendedahkan siapa gerangan 'Kaki Kencing' yang di uar-uarkan dalam blog saya dan rakan blogger saya sebelum ini.

Isu penyonglapan wang peruntukan ini tidak terlepas pandang oleh Badan Perhubungan UMNO Kelantan dan turut dicampurtangan oleh Bendahari UMNO Kelantan sendiri iaitu Dato Hanafi Mamat beberapa hari lalu sebelum pihaknya menghubungi wakil Kelate Cyber Warrior.  
Inilah dia rupa 'kaki kencing' di dalam Jentera Siber Kelantan. Eizwan Bin Abdullah nama diberi. Nama facebook beliau ialah 'Eizwan Abdullah' dan 'Eizwan Abdullah II'. Facebook ada dua, tetapi bila pihak kami IM or inbox beliau, tak pernah dihiraukan. Beliau juga mempunyai telefon yang boleh dianggap 'latest' pada zaman sekarang ini. Tetapi call, sms dan whatsapp tak pernah direply. Ada makna disebalik ketidakhirauan beliau kepada kami. 

4 bulan masa diberi untuk beliau tampil memberi perjelasan kepada pihak kami dan pihak Perhubungan UMNO Kelantan. Tetapi beliau mendiamkan diri dan terus berlari menyembunyikan diri. Akhirnya, identiti beliau didedahkan dengan terpampang jelas muka beliau di blog-blog para blogger Kelantan. 

P/S : Orang macam ni tak patut diberi tanggungjawab dan amanah untuk dipikul.


Gelombang Kick :

Isu penyonglapan wang peruntukkan jentera siber BN Kelantan pada PRU 13 lalu mencapai kata sepakat untuk didedahkan oleh beberapa blogger seperti TenteramayaKakirayauKBKelateToday danTukarkelate akhirnya mendapat gambaran kedudukannya yang sebenar daripada Badan Perhubungan Umno Kelantan apabila mendapat campurtangan daripada Bendahari Umno negeri tersebut, Datuk Hanafi Mamat beberapa hari lalu sebelum  pihaknya menghubungi wakil team Kelantan Cyber Warriors.

Seperti yang diperkatakan sebelum ini, kecaknaan beliau memandang isu penganiayaan terhadap jentera Umno ini sebagai satu isu yang serius dan perlu ditangani telah beliau buktikan dalam tempoh kurang dari tiga hari.

Selaku seorang pemimpin yang bertanggungjawab, kesibukkan beliau menguruskan permasalahan rakyat serta membantu golongan memerlukan dibulan yang mulia ini tidak menjadikan alasan kepada beliau untuk membiarkan jentera yang sedikit sebanyak membantu BN dianiaya tanpa pembelaan. Lantas beliau mengambil tanggungjawab itu dan sedaya upaya berusaha dalam menyelesaikannya.

Untuk itu kami ucapkan jutaan terima kasih diatas kecaknaan beliau dan sikap berterus terang pihak Perhubungan Umno Negeri Kelantan yang telah memberi kerjasama dengan baik kepada pihak kami. Dalam penjelasan yang dibuat, dimana peruntukkan sebanyak RM 30, 000 diakui telah diberikan atau diamanahkan kepada seorang individu yang dikenali sebagai Ezwan Abdulah (nak tengok gambar klik SINI) untuk diagihkan kepada jentera siber serta menampung perbelanjaan operasi tersebut.

Dimaklumkan, sebelum penamaan calon, individu berkenaan dikatakan meminta peruntukkan itu atas nama jentera siber serta menamakan beberapa orang blogger dan Facebooker di Kelantan,  jumlah peruntukkan sebanyak RM 26, 000 yang diminta itu kemudian diluluskan sebanyak RM 30,000 dengan dua kali pembayaran, RM 15,000 dibayar sebelum penamaan calon dan RM 15,000 lagi selepas penamaan calon.

Bagaimanapun peruntukkan tersebut tidak termasuk dengan peruntukkan yang diberikan oleh agensi dan lain-lain, buat masa ini peruntukkan daripada agensi tidak dapat didedahkan diatas faktor-faktor yang tertentu. Namun dengan jumlah peruntukkan RM 30,000 itu pun ianya sudah dapat dicongak berapa yang dibelanjakan untuk operasi siber dan berapa pula yang disonglap.

Sikap sebegini tidak patut ada dalam diri manusia yang punyai maruah, ia langsung tidak menghargai kesungguhan UmnoBN Kelantan menawan negeri tersebut, bahkan ramai antara kita yang tidak mengetahui situasi sebenar berkaitan Umno Kelantan dan menganggap pemimpin Umno Kelantan sebagai 'kupit' atau kedekut dan mementingkan diri sendiri serta kroni, sedangkan mereka sudah sedaya upaya melakukan yang termampu tapi disebabkan ada segelintir yang tidak mengenal erti perjuangan sanggup menyonglap duit yang diperuntukkan buat rakan-rakan sendiri.

Andainya perkara ini tidak didedahkan, mungkin orang tidak tahu dan menganggap pemimpin Umno yang songlap, mustahil tiada peruntukkan untuk jentera, dan kemana peruntukkan tersebut ? Jadi disini jelas bahawa peruntukkan telah diberikan, tapi ianya disonglap oleh rakan kita sendiri, tiada kaitan dengan pemimpin Umno. Cuma dimasa akan datang kita tengoklah samada individu yang punyai rekod 'songlap' ini diberi kepercayaan lagi ataupun tidak, jika diberikan lagi, barulah kita boleh kata pemimpin Umno ni pun 2X5 juga dengan penyonglap.

Justeru perkara ini sudah jelas, sama-sama kita mengambil iktibar darinya, apapun kami mengharapkan pihak Umno Negeri dapatlah membantu mereka yang telah dianiayai agar sambutan hari raya mereka tahun ini bermakna sebagaimana tahun-tahun sebelumnya, dan kami anggap meminta apa yang sepatutnya diterima itu jauh lebih mulia daripada menyonglap, bersihkan Umno dari penyonglap. Anda Mampu Mengubahnya.

1 comments:

Sampugita KalaTana said...

jeng jeng jeeeeeeeeeeeenggg !!! :D

Post a Comment

Share

Blog Archive

PING BUSUK !

Ping Je

Labels