Pages

Tuesday, 1 October 2013

#PemilihanUMNO: NAK KEKALKAN IMEJ GEDIK ATAU NAK BERUBAH? KENALI @NazliahAli #Nazliah4NKPUM


Nazliah Ali, seorang Ahli Puteri akar umbi berusia 35 tahun dari Sabah ini menawarkan diri untuk turut serta dalam pertandingan tiga penjuru bagi mengisi kekosongan sebagai Naib Ketua Pergerakan Puteri UMNO Malaysia. Sudah 3 Penggal dia bertahan sebagai Ketua Pergerakan Puteri Parlimen Tawau.

JAWATAN YANG DIPEGANG:

2004 – sehingga kini : KETUA PERGERAKAN PUTERI UMNO BAHAGIAN P.190 TAWAU (Menang tanpa bertanding sejak 2004 hingga kini)

2009 – sehingga kini: KETUA PENERANGAN PERGERAKAN PUTERI UMNO SABAH.
Pengerusi Biro Penerangan Pergerakan Puteri UMNO Sabah.- Pengerusi Penganjur Program Bengkel Gerak Kerja Transformasi (GTP) & Pelancaran Puteri Prihatin Peringkat Negeri Sabah yang dirasmikan oleh YAB Datuk Seri Panglima Musa Hj Aman, Ketua Menteri Sabah pada 9 Oktober 2011.

2004 – 2009 : PENGERUSI BIRO KEBAJIKAN PERGERAKAN PUTERI UMNO SABAH.
- Pengerusi Penganjur Program Menyusur Akar Puteri UMNO Sabah yang dilancarkan oleh YAB Datuk Seri Panglima Najib Bin Tun Abd Razak, Timbalan Perdana Menteri Malaysia pada Ogos 2005.

2002 – 2003: PENGERUSI BIRO ANTARABANGSA PERGERAKAN PUTERI UMNO SABAH.
- Mewakili Pergerakan Puteri UMNO Malaysia bersama YB Datuk Rosnah Abdul Rashid ke Kabul, Afghanistan meninjau tapak cadangan sekolah untuk misi Tabung Pendidikan Puteri UMNO Malaysia.

Siapa sangka seorang yang berstatus Puteri seperti Nazliah ini pernah menjadi Pengurus Pusat Pengajian Al-Quran di Tawau, iaitu Al-Baghdadi Learning Centre? Dengan perrwatakan seorang muslimah dan menanam hasrat mahu menceriakan lagi corak islamik dalam Pergerakan Puteri supaya Pergerakan Puteri menjadi sebuah pergerakan yang disegani dan dihormati. Pada pandangan saya, medium yang dibawakannya ini tepat dan penuhi intipati yang diperlukan oleh Pergerakan Puteri masa kini. Oleh itu, atas 'restu' Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Haji Musa bin Haji Aman. Dia umumkan bertanding.Gempal, gebu dan gedik...

Itulah label yang diberikan oleh sesetengah pihak kepada anggota Pergerakan Puteri UMNO, malah perkara ini pernah dibangkitkan oleh salah seorang perwakilan puteri dalam Perhimpunan Agung UMNO sebelum ini. Tetapi keadaan fizikal yang gemuk, gempal atau gebu bukanlah masalah yang menjejaskan sayap Puteri.

Sebaliknya tanggapan Puteri UMNO itu terdiri daripada mereka yang 'gedik' merupakan masalah yang perlu difokuskan oleh calon yang bakal mengisi jawatan nombor satu dan nombor dua dalam pergerakan tersebut.

Bagi jawatan Naib Ketua Puteri UMNO Malaysia di mana tiga calon yang menawarkan diri, saya merasakan Nazliah Ali wajar dipilih serta diberikan peluang untuk mengisi jawatan Naib Ketua Puteri.

Ini kerana latar belakang Nazliah Ali yang bertugas sebagai Pengurus Syarikat Al-Baghdadi Learning Centre (ALC) iaitu sebuah pusat mengaji Al-Quran mampu mengubah persepsi dan tanggapan negatif kononnya Puteri UMNO terdiri daripada mereka yang gedik-gedik.0 comments:

Post a Comment

Share

Blog Archive

PING BUSUK !

Ping Je

Labels